Meest voorkomend onveilig rijgedrag

Nadat er een reeks ongevallen gebeurd waren in de buurt van billboards met playmate Anna Nicole Smith erop, is er een Amerikaans onderzoek geweest naar de meest voorkomende oorzaken van auto-ongelukken.

De meeste blijken te gebeuren in de eerste 5 minuten van een autorit gebeuren, en meestal niet verder dan 5 kilometer van de woonplaats.

Een groot bord met schaars geklede vrouwen is dus één van die oorzaken, mannen worden er door afgeleid. Ongeveer anderhalve seconde lang, maar dat is blijkbaar net teveel.

Een andere opvallende oorzaak is bellen in de auto. Het is niet voor niets, dat dat alleen handsfree mag gebeuren.

Ook andere vormen van afleiding, zoals eten, drinken, praten kunnen problemen geven. Een sigaret opsteken kan net teveel tijd kosten, waardoor je niet op tijd reageert.

Te weinig afstand houden is ook een veel voorkomende oorzaak. Er wordt geadviseerd om minstens 2 seconden afstand te houden, zodat je bij onverwacht rijgedrag van je voorganger nog snel genoeg kunt reageren. Op sommige wegen zijn zelfs markeringen aanwezig, zodat je je daar makkelijk aan kunt houden.

Het is een open deur, maar slechte weersomstandigheden veroorzaken ook vaak ongelukken. In files wordt sneller en vaker geremd, en door slecht zicht is de afstand minder goed in te schatten.

Vermoeidheid maakt het ook moeilijk om goed op te blijven letten in het verkeer en om adequaat te reageren. Zorg daarom dat je goed uitgerust bent, voor je achter het stuur gaat zitten.

Op de snelweg is op het laatste moment invoegen vaak een oorzaak van problemen. De achterliggende bestuurder kan dan niet op tijd remmen, met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor een plotseling ontstane file of, op de gewone weg, plotseling overstekende weggebruikers.

Het is altijd belangrijk goed op de weg te blijven letten, om op plotseling voorkomende situaties in te kunnen spelen. Al is het maar op een auto die met pech langs de weg staat.