Zo voorkom je pech

Pech met de auto is iets dat je graag wilt vermijden. De beste manier om dit te doen is natuurlijk regelmatig onderhoud (laten) plegen. Iedere auto heeft onderhoud nodig, en door dit op tijd te doen voorkom je pech.

Mocht er toch iets aan de hand zijn, dan zijn je eigen zintuigen het beste hulpmiddel om te weten wanneer er problemen zijn, samen met de lampjes op je dashboard. Zo kun je misschien nog op tijd ingrijpen.

Een knetterend geluid bijvoorbeeld kan een signaal zijn, dat de uitlaat kapot is. Zo gauw je dat hoort, kun je beter meteen naar de garage gaan, want er kunnen dan gassen je auto binnendringen, en dat is gevaarlijk. Een snerpend, piepend geluid kan wijzen op een probleem met de V-snaar, een zoemend geluid op wiellagers die versleten zijn.

Een vloeistofplas onder de auto kan op ernstige problemen wijzen, zoals een lekkage in het koelsysteem, of een tekort aan motorolie. Dat laatste kun je peilen, nadat je de motor 5 minuten hebt laten afkoelen. Maar een plasje condenswater daarentegen kan geen kwaad, dat kan een gevolg zijn van de airco die wat stoom afblaast.

Met een vreemde geur, zoals brandstoflucht of een schroeilucht moet je oppassen, dat kan op ernstige problemen wijzen, zoals brandstoflekkage of kortsluiting. Vanwege het brandgevaar kun je dan het beste meteen stoppen en de wegenwacht bellen. Bij een penetrante of smeulende geur zijn de koppelingsplaten of de remblokken waarschijnlijk oververhit, en moet je de auto op een veilige plek even af laten koelen.

Vreemde bewegingen van de auto kunnen wijzen op een lekke band, of een probleem met schokdempers of koppeling. In het eerste geval kun je de band verwisselen, in het tweede voorzichtig naar de garage rijden. Zo voorkom je ergere pech.